saltbutiken.se – Allt om en hälsosam livsstil och träning

Skapa hälsosamma matvanor

Bra mat är jätteviktigt för att kroppen ska fungera och för att du ska må bra. Det är viktigt att äta hälsosamt för att ha nog med energi till ett roligt och spännande liv.

Mat är din vän

Mat är kroppens bränsle. För att du ska må bra, både fysiskt och psykiskt, måste kroppen få bra råvaror. Det är svårt att ha mycket energi om du äter snabbmat, snabba kolhydrater och inte får i dig någon riktig näring. Kroppen behöver mycket grönsaker, frukt, protein och naturliga fetter. Eftersom mat och vikt till viss del hänger ihop är det många som har fått ett felaktigt förhållande till mat. Istället för att äta vad kroppen behöver, så bantar de och försvårar sin viktnedgång. Det är viktigt att se mat som en vän som hjälper dig att må bra och få en hälsosam vikt.

Mer grönsaker

Som vuxen behöver du minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Om du behöver gå ner i vikt kan du behöva äta än mer grönsaker. Frukt och grönt innehåller mycket näring och fibrer. Ett tips är att utgå från Livsmedelsverket tallriksmodellen och äta en tredjedel grönt, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater. Om du behöver gå ner vikt kan du ta halva tallriken sallad och grönt. Tänk också på att variera dina grönsaker och frukter. Det är förvisso lätt och smidigt att äta fryst broccoli, men du bör helst äta hela 25 olika slags frukt och grönsaker i veckan. Mer grönsaker än frukt: frukt är förvisso nyttigt, men det innehåller också mycket frukos, fruktsocker.

Fetter

Kroppen behöver fett för att fungera. Bra fetter att utgå ifrån och äta flera gånger i veckan är olivolja, lax och avokado. Nötter innehåller också mycket nyttigheter och är ett bra mellanmål när du är lite småhungrig.