saltbutiken.se – Allt om en hälsosam livsstil och träning

Bra mat är grunden för en hälsosam livsstil

Olika livsstilsfaktorer har betydelse för hur du mår och vad du äter spelar stor roll för din hälsa. Mat tillsammans med sömn, fysisk aktivitet och stress är grundstenarna i en bra hälsa. För att du ska kunna äta bra mat är ett tips att sänka tröskeln. Att ha knäckebröd i väskan som du kan äta till mellanmål är betydligt bättre än en Snickers. Knäckebröd är faktiskt ett perfekt mellanmål och du kan variera pålägget i oändlighet. Knäckebröd innehåller oftast mycket fullkorn, vilket är bra för kroppen. Det finns massor med olika typer av knäckebröd, hitta dina favoriter och se till att alltid ha någon sort hemma för att kunna ha något nyttigt.

Dålig mat är ett hot mot folkhälsan

Det finns såklart en del som du inte kan påverka när det kommer till hälsa och det är uppväxt och gener. Världshälsoorganisationen, WHO har rankat människors matvanor som ett av de största hoten mot folkhälsan. Det som är svårt när det kommer till kost är att det råder delade meningar om vad bra mat egentligen är. Du kan få olika svar beroende på vem du frågar. Men en del saker är de flesta överens om. Att äta mer grönsaker, mat lagad från grunden och baljväxter är några sådana saker. Det flesta är även överens om att det är bra att begränsa intaget av processad mat, socker, vitt mjöl och rött kött. Det finns vissa ställen i världen där folk lever lite längre, vilka kallas de blå zonerna. Deras kost består till mesta del av växtbaserad mat. De äter även lite kött och mjölkprodukter. Deras kost är helt enkelt väldigt näringstät utan att det är ett överdrivet energiinnehåll. Människor i dessa områden är fysiskt aktiva, stressar lite och har många sociala relationer.

Växtbaserad kost innehåller bra ämnen

Det finns många studier som visar att växtbaserad kost är gynnsamt för hälsan. Grönsaker innehåller många av de livsnödvändiga ämnena som inte finns i animalier. Dessa ämnen kan motverka olika inflammationer i kroppen och sjukdomar. När du äter mer vegetarisk kost påverkas även din mentala hälsa positivt. Du minskar risken att drabbas av depression när du äter mer växtbaserad kost, du får även ett jämnare blodsocker, friska blodkärl och kan få ett bättre fokus när du behöver koncentrera dig.

Bra livsmedel som gynnar hälsan

Om du vill satsa på din hälsa och äta mer bra mat finns det några livsmedel som du kan fokusera på. Att äta kostfibrer är verkligen optimalt för hälsan. Fiberrika livsmedel från växtriket minskar risken för flera olika sjukdomar. Att äta mer fermenterade grönsaker är bra eftersom mjölksyrabakterierna som finns i fermenterade saker har en positiv effekt på tarmen men även immunförsvaret. Det är bra att äta mörkgröna grönsaker. De innehåller extra mycket antioxidanter. Nötter och bär är också livsmedel som är riktigt bra för kroppen och därmed för hälsan.