saltbutiken.se – Allt om en hälsosam livsstil och träning

Skapa en hälsosam livsstil

Hälsa handlar inte primärt om att träna intensivt eller att ibland äta väldigt nyttig. Det handlar om att du dagligen lever på ett sätt som gör att du mår både fysiskt och psykiskt bra.

Mer hälsa i vardagen

Vi är många som känner oss trötta och stressade. Ibland kan det kännas som att hälsan blir ännu ett stressmoment att få in i vardagspusslet. Hinna gå till gymmet, laga nyttig mat och få nog med sömn. För att du ska må bra och orka behöver du ta hand om din hälsa. Samtidigt är det viktigt att inte stressa med hälsan. Det är också bättre att satsa på en livsstil som håller utifrån din livssituation, än att försöka implementera idéer och trender.

Hur mår du?

Det första du behöver göra för att få en mer hälsosam vardag är att ärligt fråga dig hur du mår. Mående handlar både om hur du mår fysiskt, men också psykiskt och socialt. Du kan äta jättenyttigt och träna flera gånger i veckan, men om du inte har nära relationer eller vantrivs på ditt jobb eller har mycket stress i livet, så är det fortfarande inte hälsosamt. Detsamma gäller tvärtom också: du har ingen stress alls. Tvärtom så är din energinivå väldigt låg. När du är klar med arbetsdagen eller studierna går du hem och sätter dig i soffan. Tittar på tv, filmer och lever ditt liv genom serier på Netflix. Förvisso ingen stress i livet, men samtidigt heller inget hälsosamt liv. För att må bra behöver vi både utmaningar och rekreation. Om det var länge sedan du gjorde en hälsoundersökning kan det även vara klokt att kolla upp blodsocker och blodtryck. Om du har diabetes i släkten eller om du har extrakilon kring magen är det särskilt viktigt att förebygga typ två diabetes.

Sömn

För att må bra behöver du nog med sömn. Inte för mycket, men inte heller för lite. Du behöver mellan 6-8 timmar per natt. Om du har problem med stress och övervikt är sömnen jätteviktig. Det är nästan omöjligt att gå ner i vikt om du inte sover och stressar mindre. Hjärnan behöver också sömn. När vi sover rensar hjärnan sig själv på ett mycket finurligt sätt. Det första du ska göra för att ta tag i din hälsa är just att arbeta på goda sömnvanor.

Fysisk rörelse

Det är viktigt att röra sig dagligen. Minst 30 minuter. Vardagsmotion är faktiskt lika viktigt som att träna intensivt på ett gym. Ett tips är att köpa en stegräknare och gå mellan 7000-10 000 steg per dag. Det är också smart att börja läsa träningsmagasin som Aktiv träning för att få träningstips och inspiration. Hitta en träningsform som du gillar: spela innebandy, promenera med hunden eller gå till gymmet.